Superfood Kool
Niets gaat boven de eigen inheemse ‘superfoods’, vanuit onze eigen biotoop, gegroeid en gerijpt in symbiose met lichaamseigen micro-organismen.
Ode aan de Kool!
Wat heeft ons winterseizoen veel te bieden. Wat wordt er goed voor ons gezorgd. Gewassen als kool, bieten, rapen en aardappel; puur winterse ‘overlevingskracht’!
Omdat we best wel eens zuchten tegen het einde van de winter over nog eens kool op het menu, is het de moeite waard om de superieure waarde van dit gewas te benadrukken.
De familie van de kruisbloemige is groot en omvat een variëteit aan bekende groentes zoals broccoli, boerenkool, bloemkool, spruiten, paksoi, Chinese kool, witte, rode en groene kool, mierikswortel, daikon en radijs. Zij bevatten enorm veel waardevolle fytochemicaliën en kleurpigmenten, goede vezels, antioxidanten, vitamine K, vitamine C, calcium, bepaalde B- vitamines en weinig calorieën.
Maar let wel, de natuur schept geen geconcentreerd vitamine C plantje of een geïsoleerde mineraal. Alle waardevolle voedingsstoffen op aarde worden in symbiose, in perfecte harmonie met elkaar vermengd en omgetoverd tot één geheel. De verhoudingen zijn precies afgemeten, de kleur en geur zijn perfect aangepast om in de natuur te overleven en als voeding te dienen voor ons lichaam.
Sommigen zeggen dat alleen rauw voedsel van waarde is en dan anderen zeggen dat alleen gekookt voedsel waardevol is. We bewandelen echter vooral een middenweg en volgen vooral onze eigen behoeften.
….. net als een sneeuwvlok, we zijn een individu; wat lekker is en goed voelt voor de een hoeft absoluut niet de juiste voedsel te zijn voor de ander. En zo hoort het! Ook dat is de Natuur.
Omdat waardevolle nutriënten gevoelig zijn voor verhitting is het goed om kool niet al te lang te koken. Lichtjes gestoomd, maximaal 5 minuten, of zachtjes geroerbakt
is het beste en verzekert een licht verteerbaar gerecht. Door een te lange kooktijd komt er zwavel vrij uit de vluchtige olie in de kool. We kennen deze lucht maar al te goed en dit is dan vaak reden waarom spruitjes b.v. bij kinderen minder geliefd zijn.
Zwavel is een onderdeel van eiwitten en noodzakelijk voor veel lichamelijk processen, vooral in de lever. In de winter is kool bereid op deze manier juist verwarmend. In de zomer werken salades van geraspte kool juist verkoelend.
Elke koolsoort heeft specifieke eigenschappen die elk een rol spelen in onderhoud, overleving, reparatie en regeneratie van ons lichaam en daardoor is het wijs om deze groente, en groenten in het algemeen te variëren.
Recept supersnel kool kommetje met peulvruchten
Een snelle en oergezonde maaltijd is om groente en bonen te combineren in een kleurrijk geheel.
Neem een uitje, teentje knoflook, evt. stukje fijngehakte gember en roerbak deze zachtjes in wat olijfolie, kokosolie, ghee of roomboter. Voeg een theelepel geelwortel poeder, wat zwarte peper en beetje kerrie toe aan het mengsel en blijf roeren.
Voeg evt. grof gesneden rode paprika toe en laat deze ook kort meebakken totdat de paprika iets zachter wordt.
Blikje kikkererwten of andere stevige bonen toevoegen en op het laatste de fijngesneden witte kool of bloemkool erbij. Zorg ervoor dat harde of stevige groente eerst in de pan gaat en pas op het allerlaatst blad groen.
Spitskool, paksoi en Chinese kool zijn klaar b.v.zodra ze geslonken zijn.
Variaties op de specerijen zijn een scheutje ketjap manis of blikje kokosmelk , stukjes mango of ander fruit , een restje sla of andere groene blaadjes. Sla of ander groen niet meebakken maar zachtjes warm laten worden door het gerecht zelf. Voeg zout toe ( Keltische zeezout of Himalaya zout) toe op het einde.
Thaise curry pasta bij het fruiten van het uitje geeft een meer pittige smaak.
Witte bonen, tomaten, rode paprika, olijven en Italiaanse kruiden zorgen voor een mediterrane smaak.
Eigenlijk kan men eindeloos variëren!
Schep het geheel in een diep boord en voilà, een kleurrijke, vezelrijke en gezonde maaltijd in een oogwenk.
Natuurlijk zijn zelf geweekte en gekookte bonen lekkerder maar zo kan het ook!