Stoomcursus biologische keurmerken
Welkom bij de stoomcursus biologische keurmerken. We beginnen met een stukje context. Daarvoor moeten we een paar jaar terug in de tijd.
Tussen Europese landen is er heel veel handel in voedingsmiddelen. Zo ook in biologische producten. Nu had tot voor kort elk land haar eigen biologische keurmerk. In Nederland was dit het EKO-keurmerk. Dit lijkt geen probleem, alleen hanteerde ieder keurmerk ook haar eigen regels. Dat betekende dat wat in het ene land wel toegestaan was onder de biologische wetgeving, in een ander land verboden kon zijn. Maar door de internationale handel konden deze producten wel als biologisch verkocht worden. Bovendien was het voor consumenten erg lastig om biologische producten te herkennen met al die verschillende internationale keurmerken. Daar wilden ze in Europa vanaf. En toen kwam daar: het Europees biologisch keurmerk, ofwel het ‘groene blaadje’ (dat ook in zwart/ wit afgedrukt mag worden). Sinds 2012 is dit Europese keurmerk verplicht op alle verpakte biologische voeding uit Europa. Het groene blaadje betekent dat het bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie, en dat het bedrijf onder onafhankelijke controle staat.
Maar hoe zit het dan met die andere logo’s die je wel eens op biologische producten in biologische winkels ziet staan? Op veel producten staat nog steeds het EKO-logo. Met de komst van het Europese keurmerk is deze niet meer verplicht. Biologische ondernemers kunnen er voor kiezen om zich aan te sluiten bij Stichting EKO-keurmerk, als zij nóg duurzamer willen werken dan de Europese regels voorschrijven. EKO is dus altijd aanvullend op het Europees biologisch keurmerk. Daarnaast bestaat er Demeter. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouwbedrijven en verwerkte producten. Ook dit keurmerk is aanvullend op het Europees biologisch keurmerk. Verder is het goed om te weten dat het woord 'biologisch' wettelijk beschermd is.
Levensmiddelen mogen alleen ‘biologisch’ heten als ze daadwerkelijk aan de wet
voldoen én de producenten onder controle staan. Bedrijven die zich biologisch
noemen, maar niet gecertificeerd zijn, zijn strafbaar. Als je wilt, kun je zelf
controleren op www.skal.nl of een bedrijf echt gecertificeerd is. Ook als op een product het woord bio, eko, eco of organic staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch.
vanuit www.bionext.nl